سوال :چرا شیعه بین دو نماز را جمع می کند؟
پاسخ :شیعه چون دیگر فرقه های مختلف اسلامی معتقد است که انجام هر نماز در وقت خودش افضل و مستحب است, ولی براساس روایات اهل بیت)علیهم السلام( و به جهت دشواری, حکم به جواز جمع بین دو نماز نموده است, برخلاف اهل سنت که اکثر آنان جمع بین دو نماز در یک وقت را جایز نمی دانند.
با رجوع به کتاب و سنت نبوی)صلی الله علیه( و اهل بیت)علیهم السلام( پی به حقانیت فتوا و نظر فقهای مکتب اهل بیت)علیهم السلام( خواهیم برد:
الف( قرآن کریم
خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید: أَقِم الصَّلَاةَ لِدُلُوکِ الشَّمسِ إِلَی غَسَقِ اللَیلِ وَ قُرآنَ الفَجرِ إِنَّ قُرآنَ الفَجرِ کَانَ مَشهُوداً اسراء )71(, آیه 87. نماز را وقت زوال آفتاب تا اول تاریکی شب به جای آر و نماز صبح را نیز به جای آر که آن در حقیقت مشهود نظر فرشتگان شب و فرشتگان روز است .
کیفیت استدلال به آیه شریفه به این صورت است که: خداوند متعال بر بندگانش در شبانه روز پنج نماز واجب نموده که چهار تا از آنها از زوال خورشید تا نصف شب است, یعنی ظهر و عصر از زوال خورشید شروع می شود و مغرب و عشا از غروب تا نیمه شب است. آن گاه در وقت با هم شریک اند. بنابراین لازمه وسعت وقت نماز, جواز جمع بین دو نماز است.
ب( روایات نبوی)صلی الله علیه(
روایات در این باب به طور فراوان رسیده است:
ابن عباس نقل می کند: رسول خدا)صلی الله علیه( در مدینه در حالی که مقیم بود نه مسافر, نماز ظهر و عصر, مغرب و عشا را به جمع خواند. مسند احمد, ج 1, ص 062 صحیح مسلم, ج 2, ص 351 سنن ابی داود, ج 1, ص 172.
همچنین می گوید: پیامبر)صلی الله علیه( بین ظهر و عصر, مغرب و عشا را در مدینه بدون خوف و باران جمع نمود. مسند احمد, ج 1, ص 322 صحیح مسلم, ج 2, ص 251 سنن ترمذی, ج 1, ص 453.
در حدیث وکیع چنین آمده: به ابن عباس عرض کردم: چرا پیامبر)صلی الله علیه( چنین کرد؟ گفت: تا آنکه بر امتش دشوار نگردد. صحیح مسلم, ج 2, ص 151.
کلمات کلیدی :
جمع بین دو نماز،
امید-نا امیدی-ترجو-ارجی
[ نظر:() ]